Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to jedna z trudniejszych diet do stosowania. Niektórzy preferują ją ze względu na obecnie panującą modę, chęć bycia zdrowszym, inni zmuszeni są do przestrzegania jej ze względu na swój stan zdrowia (celiakia, alergia na gluten).

Czym jest gluten?

Dieta wymaga przede wszystkim wykreślenia całej szerokiej gamy różnorodnych produktów. Należy pamiętać nie tylko o produktach, które z natury zawierają gluten, ale także o tych, których nie podejrzewamy, a które w istocie mają w sobie gluten ukryty. Przed rozpoczęciem diety warto wiedzieć, czym jest gluten. Jest to bowiem rodzaj białka, którego źródłem są: żyto, pszenica, pszenżyto, jęczmień oraz orkisz, coraz częściej również owies. Stosując tę dietę warto pamiętać o kilku zasadach, które przede wszystkim obejmują to, co można bezpiecznie jeść i to, czego nie wolno kategorycznie spożywać.

Produkty dozwolone i zabronione w diecie glutenowej

Osoby stosujące dietę bezglutenową mogą jeść wszelkie produkty z mąki sojowej, kukurydzianej, gryczanej oraz ryżowej, a także artykuły żywieniowe z prosa, komosy ryżowej i amarantusa. Zalecane jest spożywanie orzechów, soczewicy, sezamu, siemienia lnianego, ciecierzycy, ziaren słonecznika oraz bezglutenowego owsa. Należy oczywiście uważać, by nie zakupić produktu, który teoretycznie jest bezpieczny, praktycznie jednak zanieczyszczony glutenem, co może być efektem mielenia różnych ziaren w tym samym młynie. Chodzi głównie o mąkę ryżową, gryczaną oraz kukurydzianą. Istnieją produkty kontrolowane przez specjalną organizację chorych na celiakię, na nich odnaleźć można znak przekreślonego kłosa. Kupując je mamy sto procent pewności, że nie zawierają glutenu ani nie zostały nim zanieczyszczone.

W diecie bezglutenowej powinny znaleźć się takie produkty jak: mięso, owoce, warzywa, ryby, przetwory mleczne, bezglutenowy makaron i chleb. Osoby przestrzegające tej kuracji spożywać powinny różnego rodzaju ciastka ryżowe, a także popcorn. Zamiast tradycyjnych słodyczy, świetną alternatywą będzie domowej roboty kisiel, budyń, a także miód, landrynki, dżem oraz ciastka i ciasta oznakowane wcześniej wspomnianym przekreślonym kłosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *